Пацюки на озброєнні в американської армії

Незабаром в американській армії з’являться незвичайні елітні підрозділи – служити будуть дистанційно керовані пацюки, повідомляє авторитетний журнал “New Scіentіst”

Гризуни зможуть не тільки крадькома проникати на військові об’єкти супротивника, але і винюхувати вибухові речовини. Їх можна буде також використовувати як дистанційні відеодатчики. Керувати гризунами з дистанції в кілька сотень метрів дозволяють імплантати, вживлені в мозок пацюка, пише Кореспондент.нет.

Експерименти проводили вчені з Університету штату Нью-Йорк і Флоридьского університету в Гейнсвіллі, а фінансову підтримку надало Управління перспективних досліджень міністерства оборони США (DARPA).

За допомогою мозкових імплантатів фахівці змогли не тільки спрямовувати пацюків за визначеним маршрутом, але і скеровувати їх на розпізнавання певних запахів. Згодом учені зуміли скомбінувати обидва прийоми, що дозволило перетворити цих розумних тварин на “робогризунів”.

Дистанційний контроль за пацюками здійснюється за допомогою електродів, вживлених в ту частину мозку, яка відповідає за заохочення, і в сомато-сенсорне коркове поле. Стимуляція цих зон спонукає пацюків рухатися вперед, праворуч або ліворуч. А якщо вплив на мозок проводити з використанням запахів, то пацюк інстинктивно починає поводитися  як собака-шукач.

Результати експериментів показали, що переключення тварин з одного виду діяльності на іншій дає можливість скеровувати їх у конкретну зону, і тільки потім давати команду на виявлення предметів із конкретним запахом.

Прикметно, що мотивація пацюків на винюхування зберігається навіть через шість тижнів після проведення так званого “електродного тренінгу”. Нюхові здібності пацюків настільки досконалі, що без великих проблем можна натренувати їх на визначення місцезнаходження як зброї, так і наркотиків. А згодом, за словами вчених, можна буде знайти й інші сфери застосування гризунів із дистанційним управлінням.